PRESS ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
PRESS ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η συνταγή που θα «απογειώσει» γευστικά το χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας!

Το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι ένα από τα σημαντικότερα των εορτών καθώς είθισται ολόκληρη η οικογένεια να μαζεύεται στο σπίτι προκειμένου να απολαύσει τις λιχουδιές της νοικοκυράς. Μια από τις καλύτερες σεφ της Ελλάδας, μας προτείνει τα πιάτα που θα στολίσουν τα φετινά Χριστούγεννα το τραπέζι μας. Με υλικά που μπορείτε να βρείτε στο σούπερ μάρκετ –  και αν δε διστάζετε να ξεφύγετε από το παραδοσιακό τραπέζι –  οι καλεσμένοι σας θα θυμούνται τις γεύσεις και τις μυρωδιές που τους χαρίσατε, μέχρι τα επόμενα Χριστούγεννα. Καλή σας όρεξη!

Εορταστική γεµιστή µαριναρισµένη πανσέτα µε κάστανα, δαµάσκηνα και ποικιλία μανιταριών.

sef-foto1Από την Chef Μαρία Γεωργαλά
Επίλεκτο Μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Αρχιμαγείρων
Καθηγήτρια Γαστρονομίας στα ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Αθηνών

 

 

Υλικά

  • 2 κιλά χοιρινή πανσέτα (ολόκληρο κομμάτι) ή χοιρινή μπριζόλα ενωμένη χωρίς κόκαλο ή σπάλα
  • 12 φέτες μπέικον

 

Για τη μαρινάδα

  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 2 φλ. τσαγιού βερμούτ ή cherry ξηρό
  • 1 κ.γλ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κ.γλ. ξύσμα λεμονιού
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κλαδάκι δεντρολίβανο

 

Για τη γέμιση

  • 4 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
  • 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 10 βρασμένα κάστανα
  • 6 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
  • 1 κυδώνι μέτριο ψιλοκομμένο σε κυβάκια
  • 300 γρ λευκά μανιτάρια
  • 1 σακουλάκι διάφορα αποξηραμένα μανιτάρια
  • 3/4 φλ. τσαγιού βερμούτ
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

kreas

Εκτέλεση

Ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας ανοίξει την πανσέτα για γέμισμα, δίνοντάς της πλακέ σχήμα (όπως ένα φύλλο σφολιάτας). Τη βάζουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος και την περιχύνουμε με τα υλικά της μαρινάδας. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο από 2 ώρες έως και μία νύχτα. Αφήνοντας το κρέας μία νύχτα, θα γίνει πιο νόστιμο.

Σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε  ψιλοκομμένα το μπέικον, τα μανιτάρια (και τα δύο είδη), αφού μουσκέψουμε τα αποξηραμένα βάσει των οδηγιών στη συσκευασία, το κρεμμύδι και το σκόρδο ολόκληρο. Αφήνουμε 3΄- 4΄ έως ότου μαραθεί το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τα κάστανα, το κυδώνι, τα δαμάσκηνα και το βερμούτ και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε τη γέμιση να πιει όλα τα υγρά της.

Πολτοποιούμε τη γέμιση στο μίξερ μέχρι να γίνει πάστα πηχτή. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Στραγγίζουμε καλά την πανσέτα από τη μαρινάδα και την απλώνουμε στον πάγκο μας. Με ένα κουτάλι ή με σπάτουλα αλείφουμε την πολτοποιημένη γέμιση, αφήνοντας 2 εκ. κενό γύρω γύρω σε όλη την πανσέτα.

Τυλίγουμε την πανσέτα σε ρολό κλείνοντας καλά μέσα τη γέμιση. Την τοποθετούμε σε ταψάκι. Στρώνουμε κάθετα τις φέτες μπέικον πάνω στο ρολό καλύπτοντας όλη την επιφάνειά του γύρω γύρω. Δένουμε, ξεκινώντας από την μέση, με σπάγκο ψησίματος όλο το ρολό κάθε 4 εκ.

Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 2 ώρες μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα ,περιβρέχοντας που και που με τη μαρινάδα που έχουμε κρατήσει. Αφού το βγάλουμε από τον φούρνο, το σκεπάζουμε για 15΄ να ανακτήσει τα υγρά του. Αφαιρούμε τον σπάγκο και το κόβουμε σε λεπτές φέτες. Σερβίρουμε με σαλάτα και διάφορες γαρνιτούρες.

Με την ευγενική χορηγία των Super Markets ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ


Εδώ σχολιάζεις εσύ