PRESS ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
PRESS ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Απίστευτο: Με σχολικά γεύματα και εισαγωγή σε ΑΕΙ χωρίς εξετάσεις θα λύσουν το πρόβλημα με τους ρομά στο Μενίδι

Μέτρα θα ληφθούν και για την ευνοϊκότερη πρόσβαση στην εργασία, τις κοινωνικές παροχές, την υγεία και τον αθλητισμό – Από το ένα άκρο στο άλλο πηγαίνουμε ως χώρα σε ευαίσθητα κοινωνικά θέματα όπως για παράδειγμα η μόρφωση των Ρομά.

Με αφορμή όσα έγιναν και γίνονται στο Μενίδι μία συνέντευξη Τύπου έγινε νωρίτερα σήμερα, Παρασκευή 16.06.2017, όπου ανακοινώθηκαν μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν η Θεανώ Φωτίου, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Τόσκας, ο Παύλος Πολάκης και ο Κώστας Γαβρογλου.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε και η αναφορά του κ. Γαβρόγλου ο οποίος είπε πως εξετάζεται το νομικό πλαίσιο για να μπορούν Ρομά να εισάγονται χωρίς εξετάσεις σε παιδαγωγικές και αστυνομικές σχολές.

Τι μάθαμε: 

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου προανήγγειλε την θεσμοθέτηση υποχρεωτικής λειτουργίας σχολής γονέων. Είπε όμως και κάτι ακόμα το οποίο αναμένεται να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων: «Μελετάμε και το νομικό καθεστώς ως προς τη δυνατότητα των μαθητών ρομά που παίρνουν απολυτήριο Λυκείου να εισάγονται σε ορισμένα ακαδημαϊκά τμήματα χωρίς εξετάσεις». Πρόσθεσε μάλιστα ότι: «Είναι ένα πακέτο μέτρων που θα μας πάει πολλά βλήματα μπροστά».

Ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου παρουσίασε επίσης ρυθμίσεις σχετικά με την εντάξη των Ρομά στα σχολεία. «Θα μειωθεί ο αριθμός των μαθητών από 25 σε 15 άτομα στα σχολεία που φοιτούν ρομά. Επίσης θα τοποθετηθεί κοινωνικός λειτουργός, για τη διαμεσολάβηση μεταξύ του σχολείου και της οικογένειας». Το τρίτο μέτρο ειναι η υποχρεωτική παρακολούθηση του ολοήμερου σχολείου.

Ο Πάνος Σκουρλέτης, προανήγγειλε προγράμματα για ένταξη των παιδιών των Ρομά στα σχολεία και πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών, όπως επίσης και αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου για την οπλοκατοχή. «Δεν είναι τυχαίο γεγονός αυτό που έγινε. Είναι αποτέλεσμα πολιτικής ετών. Δεν πρέπει όμως να στοχοποιούνται πολίτες. Επιδιώκουμε να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα όλων των πολιτών. Θα πρέπει άμεσα να πυκνώσει η αστυνομική παρουσία και να σπάσουν οι γκρίζες ζώνες στην περιοχή. Θα έχουμε ανοιχτούς και φωτισμένους δρόμους. Κανείς δεν μπορεί να παίρνει τον νόμο στα χέρια του. Θα πολεμήσουμε την παράνομη οπλοκατοχή».

Η Θεανώ Φωτίου από την άλλη, προανήγγειλε προγράμματα κοινωνικής ένταξης. «Στο Μενίδι έχουμε 6378 συμπολίτες που λαμβάνουν το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης. Το πρόγραμμα θα συνοδεύεται και ένα σύνολο δράσεων και υπηρεσιών από τις οποίες θα ωφελούνται οι πληθυσμοί των Ρομά», ανέφερε η υπουργός. Και πρόσθεσε: «Τα παιδιά Ρομά πρέπει να πηγαίνουν υποχρεωτικά στο σχολείο. Ένα κομμάτι ενηλίκων που δεν έχουν τελειώσει πρέπει να πάνε σε σχολεία δεύτερης ευκαιρίας γιατί αλλιώς δεν μπορούν να ενταχθούν στην εργασία. Σταματήσαμε τον διαγωνισμό για τα 120.000 γεύματα για να εντάξουμε τα σχολεία του Μενιδίου τα σχολικά γεύματα. Από την 1η Οκτωβρίου θα έχουν ζεστά σχολικά γεύματα και εκεί“, πρόσθεσε.

Αίσθηση έχουν προκαλέσει και όσα είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τόσκας για αλλαγή του νόμου και για την εισαγωγή Ρομά στις αστυνομικές σχολές χωρίς εξετάσεις. «Ξέρουν την περιοχή αλλά πρέπει να έχουν τα απαραίτητα προσόντα. Ωστόσο το εξετάζουμε νομοθετικά να δούμε αν μπορεί να γίνει. Αυτό γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», είπε ο κ. Τόσκας.Εδώ σχολιάζεις εσύ