PRESS ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
PRESS ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ανασχηματισμός BOMBA!! OΛΑ τα ονόματα που «παίζουν»

Το τελευταίο χαρτί που έχει στα χέρια του ο πρωθυπουργός στην προσπάθειά του να αλλάξει το κλίμα είναι ο ανασχηματισμός.

 

 

 

 

Το πρόβλημα είναι ότι και αυτός κινδυνεύει να καεί, γιατί ο Καμμένος έχει βάλει βέτο και δεν αλλάζει υπουργείο.

Η κατάσταση ομηρίας που έχει διαμορφώσει ο Καμμένος, απειλεί να συμπαρασύρει την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι περισσότεροι βουλευτές τον θεωρούν επικίνδυνο βαρίδι και ζητούν από τον Αλέξη Τσίπρα να πάρει πρωτοβουλίες.

Με δεδομένο ότι ενδεχόμενη αποπομπή του από την κυβέρνηση θα αφαιρούσε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να μετακινήσει τον Καμμένο σε ένα υπουργείο λιγότερο νευραλγικό.

Θεωρούν όμως βέβαιο ότι για μια ακόμα φορά ο Καμμένος θα επιβιώσει παραμένοντας στο υπουργείο Αμύνης, παρά την κατακραυγή στην κοινωνία για την εμπλοκή του στο γιγαντιαίο σκάνδαλο με τα βλήματα που προορίζονταν για την Σαουδική Αραβία.

Πρόβλημα με τους ΑΝΕΛ
Πρόβλημα στον ανασχηματισμό προκαλούν και οι απαιτήσεις δύο βουλευτών των ΑΝΕΛ για συμμετοχή στο νέο και τελευταίο όπως φαίνεται κυβερνητικό σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι δύο αυτοί βουλευτές απειλούν με ανεξαρτητοποίηση αν δεν πάρουν έστω και από ένα υφυπουργείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραμονή τους στους ΑΝΕΛ είναι καθαρά τυπική, αφού έχουν διαρρήξει τις σχέσεις τους με τον Καμμένο.

Περιορισμένες αλλαγές
Στο Μαξίμου θεωρούν ότι οι αλλαγές που θα γίνουν με τον ανασχηματισμό είναι αυστηρά περιορισμένες.

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης δεν πρόκειται να γίνει αλλαγή υπουργού παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις του Σταύρου Κοντονή με τους δικαστές βρίσκονται στο χειρότερο δυνατό σημείο, προκαλώντας διαλυτικές καταστάσεις στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Άλλωστε Κοντονής και Τζανακόπουλος είναι αυτοί που έχουν αναλάβει εργολαβικά να προχωρήσουν κρίσιμες υποθέσεις για τις οποίες ενδιαφέρεται το Μαξίμου που επενδύει μονίμως στη σκανδαλολογία.

Αμετακίνητος ο Τσακαλώτος
Αμετακίνητος παραμένει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος ηγείται της εσωκομματικής αντιπολίτευσης με την «Κίνηση των 53», ενώ παράλληλα έχει και ισχυρή στήριξη από τους δανειστές.

Ο ίδιος έχει διαμηνύσει στον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν πρόκειται να αλλάξει υπουργείο. Οποιαδήποτε απόπειρα μετακίνησής του θα τον οδηγήσει σε παραίτηση, ισχυρίζονται στενοί συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών.

Όλα δείχνουν ότι στη θέση του θα παραμείνει και ο Νίκος Τόσκας, γιατί αφενός απολαμβάνει της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού με τον οποίο είναι συντοπίτες και αφετέρου δεν υπάρχει κανένας καταλληλότερος να τον αντικαταστήσει.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής έχει ισχυρούς δεσμούς με το λεγόμενο παλιό ΠΑΣΟΚ και επιδιώκει με κάθε τρόπο την παραμονή του στο Ναυτιλίας. Στα σχέδια του Μαξίμου βέβαια περιλαμβάνεται η μετακίνησή του σε άλλο υπουργείο χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο να βρεθεί εκτός κυβέρνησης.

Παπαδημητρίου και Σταθάκης είναι οι μόνοι που θεωρούνται αναλώσιμοι.

Δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η μετακίνηση του Νίκου Παππά σε παραγωγικό υπουργείο, παρά τον διακαή πόθο του πάλαι ποτέ «alter ego» του Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός είναι αναγκασμένος να περιορίσει τον ανασχηματισμό σε τρεις ή τέσσερις το πολύ υπουργούς, αν λάβουμε υπ΄ όψιν και τους από χέρι κομμένους υπουργούς Παιδείας, Γαβρόγλου και Πολιτισμού, Κονιόρδου.

Για να μην καταντήσει η στρατηγική αυτή, κίνηση – παρωδία, θα κόψει κεφάλια αναπληρωτών και υφυπουργών.

Άλλωστε είναι ο τελευταίος ανασχηματισμός και γι΄ αυτό η σύνθεση της κυβέρνησης θα πρέπει να ανταποκρίνεται και στις ισορροπίες που διαμορφώνονται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.


Εδώ σχολιάζεις εσύ